POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu



Fulltext
 

Hospoda "Na posledním groši", VMP [ Lidová architektura ]

Rekonstrukce Žingorovy chalupy, stojící do roku 1969 na rožnovském náměstí. V muzeu byla uvedena do provozu v roce 1974 jako restaurační zařízení. Její výstavbu si vynutila zvyšující se návštěvnost Valašského muzea v přírodě.

Žingorova chalupa byla posledním roubeným domem stojícím na rožnovském náměstí. Její špatný stav však neumožnil přenesení do muzea, proto byla postavena replika z nového materiálu, jejíž vnější podoba se shohovala s originálem. Interiéry v přízemí i v patře byly proměněny ve stylové restaurační zařízení. V hostinské místnosti v přízemí je vyvýšené místo pro muzikanty a vyvýšený "fojtovský stůl”.

Název hospody "Na posledním groši” je odvozen od hospody, kterou postavil architekt Dušan Jurkovič v Praze na Národopisné výstavě českoslovanské v roce 1895. Vybudoval tu celou valašskou osadu - skutečné chalupy, ale největší úspěch měla mezi návštěvníky právě hospoda Na posledním groši, v níž hrála věhlasná Pelárova muzika. Mnozí hosté, jak v tehdejším tisku tvrdily zlé jazyky, ani neprohlíželi jiné objekty rozsáhlé výstavy, ale zůstali po celý čas věrni tomuto přitažlivému prostředí.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.vmp.cz

Typ záznamu: Lidová architektura
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 26.06.2003 v 20:11 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

  Mapa