POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu



Fulltext
 

Turistická trasa Velké Losiny - Sobotín - Žárová - V. Losiny [ Turistická trasa ]

Název trasy : Velké Losiny-Maršíkov-Sobotín-Rapotín-zámek Velké Losiny-lázně Velké Losiny-Žárová-Velké Losiny

Typ : pěší
Náročnost : nenáročná
Čas.náročnost : polodenní
Restaurace : Velké Losiny, Sobotín, Rapotín
Info o trase : délka - 15,5 km, čas - 5,25 hod.
Převýšení: 267 m, snížení: 652 m
Nejnižší bod: 300 m
Nejvyšší bod: 952 m
Průchodnost trasy : celoročně

Popis trasy:
Příjezdové místo: Velké Losiny - lázeňský areál, parkoviště u lázní, autobus Šumperk - Jeseník, vlak, trať č. 291.
Výchozí místo: prostranství před lázeňským komplexem, od křižovatky hlavní silnice Šumperk - Jeseník cca 300 m.
Časový rozvrh: Velké Losiny, lázně - Velké Losiny, zastávka ČD 2 km (3/4 hod.) - Sobotín, dům důchodců 3,5 km (1 hod.) - Rapotín 3,5 km (1 hod.) - Velké losiny, lázně 1 km (1/4 hod.) - Žárová, dřevěný kostel 3,5 km (1 a 1/4 hod.) - Velké losiny, lázně 3,5 km (1 hod.).
Celkem 19 km, 6 hodin.

Náročnost: nenáročná bezproblémová trasa.
Nejvyšší body: Nad Maršíkovem 493 m, Žárová, dřevěný kostel 493 m.

Pozoruhodnosti: Velké Losiny - areál lázní, zámek, papírenské muzeum a papírna na výrobu ručního papíru; Maršíkov a Žárová - dřevěné kostelíky; Sobotín - zámek.

Popis trasy:

Na trasu se vydáme od informačního místa před lázněmi Velké Losiny. Lázně jsou známe již od 16. Století. Od lázní jdeme modře značenou cestou až k mostu přes říčku Losinku. Před mostem odbočíme vlevo a chodníkem, místy rozšířeným, jdeme proti proudu říčky Losinky až na silnici ke kostelu. Odbočíme vpravo a přes lávku dojdeme až na hlavní silnici. Projdeme kolem hřbitova, překročíme železniční trať a za mostem přes řeku Desnou se po krátké chvíli dostáváme na křižovatku cest, kde se k nám připojí červeně značená cesta. Souběhem obou značených cest pokračujeme vpravo do obce Maršíkov. Po chvilce dojdeme k dřevěnému kostelíčku sv. Michala z r. 1609 se zachovaným původním interiérem, většinou pouze ze dřeva. V obci Maršíkov byl poprvé objeven nerost chrysoberyl. Pokračujeme v cestě stoupáním nad Maršíkov, poté se klesáním stále po modře značené cestě dostáváme do obce Sobotín k domovu důchodců. Můžeme navštívit zámek Sobotín po modré značce a vrátit se k domovu důchodců. Zeleně značenou cestou dojdeme do obce Rapotín k železniční zastávce. Obec je známa sklárnou. U zastávky odbočíme vpravo a jdeme severním směrem. Třikrát překročíme říčku Losinku a zámeckým parkem se dostaneme k zámku, který patří k nejzachovalejším památkám pozdní renesance u nás. V zámku probíhaly v letech 1678 až 1693 smutně proslulé čarodějnické procesy. Kolem zámku je park. Od zámku pokračujeme k ruční papírně založené koncem 16. století, jediné u nás, která je dosud v provozu. V jejím objektu je umístěné papírenské muzeum. Zakrátko odbočíme vlevo a dostaneme se opět k lázeňskému areálu. Pokračujeme v cestě po zelené značce (souběh s modře značenou cestou) areálem lázní a parkem až na silnici, která vede z Velkých Losin až do Žárové. Zeleně značenou cestou, která zčásti vede po silnici, stoupáme až do obce Žárová. Ve středu obce najdeme dřevěný kostelík sv. Martina, pozdně renesanční stavbu z r. 1611. U kostela je vzácně dochovaný typ barokního náhrobku z 1. poloviny 18. století. Odtud se vrátíme stejnou cestou do Velkých losin.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Uživatel 491 (Archivní záznam) org. 49, 15.03.2007 v 16:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

  Mapa